reede, mai 15, 2015

Kirsikkapuisto - tükike Jaapanit Helsingis


Tänane taevaminemisepüha on rahvakalendris tuntud tähtpäevana, kus töötegemine oli keelatud ning maa ja looduse suhtes tuli austust üles näidata. Soomes on see päev Helatorstai nime all tuntud riigipüha ehk tööst vaba päev.

Ja mis oleks kaunim viis loodusele austust avaldada kui Hanami - jaapanlaste traditsiooniline kirsiõite nautimise pidu. Hanami tähendabki tõlkes õite vaatamist. Nii kaugel kui Jaapan ja Soome üksteisest ka ei tunduks, siis just iga-aastased Hanami pidustused täna Helsingi Kirsikkapuistos aset leidsid. Kuna Kadakatütar noorem käis Hanamil jaapanipärast võitluskunsti demonstreerimias, siis nägime ka meie Kirsikkapuisto tema rikkaliku õitsemise tippajal ära.




Roihuvuoris asuv Kirsikkapuisto sündis Soomes elavate Jaapani ettevõtjate algatusel, kelle kingitus helsingilastele on pargi esimesed 2007-2009 aastal istutatud sahhalini kirsipuud Prunus sargentii.


Hiljem on kirsipuust saanud Roihuvuori linnaosa tunnuspuu ja parki istutatakse neid igal aasta juurde 
aasta roihuvuorelase auks.

Kirsikkapuisto läheduses asub ka neljast osast koosnev jaapanipärane park - kahjuks jõudsime vaid selle ühte, laste mänguväljaku ossa ja ülejäänud pargi avastamine jääb edaspidiseks.

Selline huvitav torul liuglevate alustega atraktsioon oli lisaks traditsioonilistele kiigedele ja liumägedele.


4 kommentaari:

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Oh, need õitsvad kirsid, ilusad on need tõesti :)

MUHEDIK ütles ...

Ja kahjuks on nende aeg nii üürike. Ma saan jaapanlastest täitsa aru, kui nad kirsside õitsemise ajal kõik need päevad väljas on ja pidutsevad.

Köögikata ütles ...

Ohh, kui kaunis! Ma Tallinnas Ahtri tänaval ka imetlesin neid, aga viimasel Triinu kooliviimisel paistiski juba see ilu otsa saama hakkavat. :(

Teedeehitus ütles ...

Ilusad pildid :)