pühapäev, august 02, 2015

Päikest püüdmas

Opuntia compressa
 Kiviktaimla on vallutanud liivateed. Karvase lehega maadligi liibuv varane liivatee Thymus praecox on juba ära õitsenud, aga nõmm-liivatee on hetkel pool paeterrassi lillaks värvinud ja päikeselisel päeval sumiseb lausa kõrvulukustavalt. Isegi kodumesilased küla pealt on oma osa noolimas. Sidrun- liivatee on hiliseim õitseja - tema praegu alles pungitab. 

Kogu selle suure lilla taustal jääksid viigikaktused päris märkamatuks, kui nad ei oleks otsustanud sel aastal õitseda ohtramalt kui eales varem. Tubli Eesti aiablogijate vapiloom Opuntia compressa on juba mitmel päikesepäeval avanud kaks õit korraga.
Mõnel lehel on oranžikat roostet (?) - igaks juhuks proovin roostega lehed pärast õitsemist eraldi istutada - kohta peab veel vaatama, et väga käidav koht ei oleks - kes see suudaks neid glohhiide pärast jalatalla alt taga ajada. 

Viigikaktuse õis avaneb vaid üheks päevaks ja vahel isegi mitte nii pikalt. Kui päike pilve taha läheb, suleb kaktus õie.

 Meie kaksikutest pesamunad said sel suvel 4 aastaseks - sama kaua kulus aega seemnest külvatud Opuntial õiteni jõudmiseks. 2011. kevadel külvatud kümnest Opuntia liigist tärkasid pooled, kuid lõplikult talvekindlaks osutus vaid üks. Kõik kaktused talvituvad Kadakaaias ilma katteta. Seemnetest lubati küll Opuntia macrorhiza valgeõielist vormi, aga seda ta siiski pole. Tühja kah - see- eest on kaunitar punase-kollase kirju. Opuntia macrorhiza taimi on tegelikult kaks ja teise pungad on alles nuppus, aga tõenäoliselt on teinegi kollane.
Opuntia rhodantha avatud õit ma ei jõudnudki sel aastal pildile püüda, aga suletud õis on ka pärast õitsemist väga kaunis, eks ole?

6 kommentaari:

Eve Piibeleht ütles ...

Vapiloomade esiema on sel aastal pikaldase mõtlemisega, avab ühe õie, hoiab kolm päeva, siis on mitu päeva vahet, kuni järgmine ilmub. Meil on ilmselt jahedam ka.

Kadakas ütles ...

Ohhoo, kolm päeva üks õis - siin pole seda juhtunud. Aga pikad vahed on õitel küll,compressa viskas kaks õit korraga lahti, siis nädal vahet enne kui järgmised 2 - jäi mulje, et nagu rihiks päikest, et mingi pilvevahelise päikesetõrtsu peale ei hakka end lahti pakkimagi.

Neljandik ütles ...

Eelmisel aastal Sinult saadud opuntiajupikesel jõudis enne juurdumist üks serv natuke ära kuivada. Kevadel istutasin ta kiviktaimlasse, juure oli küll talvega endale võimsa alla kasvatanud aga kasvanud pole ta väljas millimeetritki. Eks ole näha kuidas talle talv uues kohas meeldib :)

MUHEDIK ütles ...

Meil on erinevate kaktuste, valdavalt on need küll viigikaktused, liike ja sorte 29. Nad ei käitu ühtmoodi, osa õitseb tõesti vaid päeva, osa neist aga näitab oma õisi mitu päeva. Sellel vapilillel, maadjal, on korraga kõige rohkem lahti olnud 26 õit.
Su liivateede ala on väga ilus. Väike Inglismaa

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Opuntiaõied, teadagi, et ilusad ja minu jaoks ikka veel täieti uskumatud. Et õues ja puha. Aga need liivateed võtavad ikka hinge konni küll. Olis. :)

Milda ütles ...

Liivateed on mõnusad, need lõhnad ja mutukad ja teee