esmaspäev, juuli 25, 2016

Siis kui põrsad päevitasid

Juuli esimene ots oli sel aastal pealetükkivalt vihmane - lähed rohima, tuleb vihm seltsiks, tuled tuppa, laseb temagi kiirelt jalga, lähed uuesti välja, sõber muidugi kohe kohal. Aga meil oli ju sel suvel kindel plaan poistega loomaaiakäik ette võtta ja sai siis otsustatud, et esimesel päeval, kui on lootust vihmavabale, saab asi ette võetud. Ükskord jõudis siis oodatud sini-sinise taeva ja erekollase päikesega päev kätte ja võtsime suuna Veskimetsale. Seda me muidugi tähele ei pannud, et esmaspäeviti on siseruumid külastajatele suletud. Samuti ei tulnud suures eufoorias pähe tõsiasi, et enamikul loomaaiaasukaist on korralik karusnahast kasukas ja nad eelistavad keskpäevase lõõskava päikese eest valge inimese kombel oma toakeses siestat pidada. Aga tühja sest - õnneks on Tallinna loomaaed nii suur ja liigirikas nt võrreldes Helsingi loomaaiaga, et jagus uudistamiseks piisavalt neidki loomi, keda päike ei seganud. Mõned neist siis võtsid esimesest rannapäevast viimast ja päevitasid kollektiivselt, näiteks tüügassead.
 Või nemad
 Ega kõik ei päevitanud, mõnel oli muud tegemist ka.
Alustasime oma ringkäiku tegelikult vantside juurest. Sellal, kui mehed loomi uurisid, vaatasin mina muidugi kõrvale - ikka haljastuse poole. Võnk-pärgenelas ilmselt kõrgemat sorti naistenõgesemere ees vantsivaatlustorni juures.
 Urbanistlik maastik tornelamutega
Tumelillad roosid (Rhapsody in Blue?) koosluses
Vantsid ise ka ja muidugi uhke moderne dušširuum.
Päevaliiliate õiemeri. Kahju, et keskpäevane päike pildid nii ülevalgustanud on.
Mäletan, et kui loomaaed Kadrioru nõlvalt Veskimetsa kolis, tundus uus koht nii trööstitult lage, tasane ja võsane, nüüd palju aastaid hiljem on puistul juba hoopis teine ilme.
Kui on loomi igast ilmanurgast, siis olgu ka eksootilisi taimi
Suvikud ja püsikud. Neid ananassitaimi meenutavaid puhmikuid ei teagi - kahtlustan, et ju siis mingi suvelill, igatahes vahvad.
Lähemalt ka.
Varjupeenrad
Kirjud naistesõnajalad
Hostaookean
Ja veel hostasid. Üldse on loomaaias neid üsna palju kasutatud - mõistlik valik hoolduse mõtteski.
Lavendlipadjad teed ääristamas
Lavendlite vahel kasvasid põnevad pähklitaoliste viljadega puud.
Naistenõgesed
Siin koos kõrrelistega ja kui mu mälu ei peta, siis oli vahele istutatud ka äiatare.
Vaated
Pildil paremal üks omapärane leinavormis rohttaim - jälle ei tunne.
Kuidas see vana mõistujutt oligi, kus kaks kitse kitsal purdel kohtusid? Siin igatahes lahenes olukord rahumeelselt - meie sarvitu tunnistas mökitava sarviku ülemvõimu ja taganes ilma pikema jututa tee pealt eest.

9 kommentaari:

Köögikata ütles ...

Ohh, kui vahva! Olen juba aastaid tahtnud väga ka ise sinna minna, aga ikka pole jõudnud. Häbi mulle.

iirisesõber ütles ...

Tore päev Teil!Loomaaia haljastus on väga ilus,minule meeldib haljastus rohkemgi kui loomad!

Kadakas ütles ...

Eks minagi ja loomaia haljastusest võib spikerdada kooslusi, mis suurt hooldust ei vaja (kui eksoodid välja arvata) ehk umbrohtu vahele ei lase, sest kes jõuab kogu seda tohutut territooriumi nii tihedalt üle käia kui pisikeses koduaias.

Tsiil ütles ...

Mulle nii meeldivad sinu reisid, see haljastuse ülevaade on alati nii huvitav!
Väga lahe

Tii ütles ...

Mina loomaaias just haljastust käingi vaatamas. Loomad on lihtsalt lisandiks. Väga kahju, et taimedel silte pole aga ju siis pole ette nähtud. Neil on mingi suur varjupaik, kuhu tassitakse talveks lisaks potimajandusele päris paljud taimed, mis tunduvad kohapeal püsivalt pinnases kasvavat. Eks kogu see rikkalik taimendus nõuab entusiastlikku kujundajat ning hooldust ikka ka.

Rahutu rahmeldaja ütles ...

Uhke haljastus ja sellest olen nii palju kiitvat kuulnud aga ise pole ikka kohale jõudmud :( see leinavorm meenutab nagu hii-päevaliiliat aga siis peaks kõrgust nagu enam olema vist aga ega niimoodi pildist hästi aru ei saa :)

Kadakas ütles ...

Oligi kõrgem - pildil vaid hiid-päevalille ülemine osa.

MUHEDIK ütles ...

Ilus päev ilusas kohas. Hiid-päevalill jah, meil ta ei õitse, aga ega need õied talle midagi juurde ei annakski

Tistou ütles ...

Mina käin ka loomaaias haljastust imetlemas ja tõttöelda on seal mõneti palju rohkem vaadata, kui botaanikaaias.